Competențele verzi - cheia succesului unei Economii durabile

Gobalizarea și schimbările tehnologice rapide au provocat schimbări importante pe piețele forței de muncă și a nevoilor de competențe. Politicile și strategiile întreprinderilor din multe domenii urmăresc crearea unor economii inovatoare și mai curate. Obiectivul de bază al politicii de mediu a UE este de a consolida capitalul natural, de a promova o economie durabilă care utilizează resursele în mod eficient și de a proteja sănătatea populației, iar dezvoltarea competențelor verzi este cheia principală pentru o tranziție economică și socială către o dezvoltare durabilă.

Formarea abilităților și deprinderilor practice, consolidarea cunoștințelor și dezvoltarea valorilor și atitudinilor necesare forței de muncă pentru susținerea rezultatelor durabile sociale, economice și de mediu, în afaceri, industrie și comunitate, reprezintă punctul de început pentru integrarea sustenabilității în cadrul pieței muncii.

Astfel, în cadrul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) în cadrul cooperării germane și co-finanțat de Agenția de Cooperare și Dezvoltare a Elveției (SDC) un grup de cadre didactice din IP Colegiul de Ecologie a elaborat Îndrumarul “Integrarea competențelor verzi de bază în pregătirea profesional-tehnică”. Îndrumarul este adresat cadrelor didactice de specialitate din învățământul profesional- tehnic și are drept scop asigurarea dezvoltării și integrării competențelor verzi ale viitorilor specialiști, în corespundere cu necesitățile pieței muncii, tendințelor existente și strategiilor relevante privind: mediul, inovarea ecologică, competitivitatea, creșterea și dezvoltarea durabilă.

Îndrumarul este structurat în trei module: • Utilizarea eficientă a energiei și a resurselor • Managementul deșeurilor • Manipularea substanțelor periculoase și este divizat în două mari compartimente:
Partea I: Repere teoretice, ce include aspecte teoretice specifice modulului.
Partea II: Materiale metodico-didactice cuprinde referințe mass-media, fișe de lucru, exerciții, studii de caz și modele de proiecte didactice.