Conferința Științifică „Valorificarea ariilor naturale protejate prin ecoturism"
28.04.2023

Organizator: Echipa de lucru a I. P. Colegiul Ecologie
Facilitator: #USFORESTSERVICE

Participanți: 30 elevi ai I.P. Colegiul de Ecologie din Chișinău și ai Școlii Profesionale din Orhei.
Experți:

  • Vladislav Grati , expert forestier, șef secție amenajarea pădurilor, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.
  • Ciorchina Petru , expert turism forestier, ghid turism intern, Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”.
  • Viorel Miron, expert ecoturism, Președinte al Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
  • Petru Vinari, expert ecoturism, membru al Societății ecologice "Biotica".
  • Elena Scobioala, coordonator local proiecte Forest Service International Programs.

Elevii din cadrul Colegiului de Ecologie de la specialitățile: #Silvicultură, #Ecologiașiprotecțiamediului, #Turism și #Tehnologiaproduselorcosmeticeșimedicinale cât și de la Școala Profesională Orhei de la Specialitatea Silvicultură, au participat la Conferința Științifică „Valorificarea ariilor naturale protejate prin ecoturism" din cadrul Proiectului "Protejarea ariilor patrimoniului natural al Moldovei" finanțat de Serviciul Forestier al Statelor Unite (#USServiceForest ).

Scopul conferinței:
Creșterea colaborării între instituțiile de învățământ care au tangență în domeniul protecției mediului și entitățile subordonate Agenției Moldsilva, în implementarea activităților preprofesionale de implicare a elevilor în acțiuni de protecție a mediului.

Obiectivele conferinței:

  • Dezvoltarea competențelor de specialitate în protecția mediului prin ecoturism a elevilor silvicultori și nu numai de la Colegiul de Ecologie și Școala Profesională Orhei;
  • Elaborarea unui plan de acțiuni pentru creșterea rolului elevului în programele axate pe protecţia mediului și dezvoltarea ecoturismului în Republica Moldova din diferite perspective.

Receptivitatea și implicarea elevilor a fost la maxim, atât în cadrul celor trei ateliere de lucru, cât și la prezentarea produsului (Planului de acţiuni) la sesiunea plenară.

Putem confirma cu certitudine că generației de astăzi le pasă de mediul în care trăiesc, de valoarea patrimoniului natural al țării și avem ferma convingere că vor împărtăși această experiență și cu generațiile viitoare, astfel promovând dezvoltarea ecoturismul în Republica Moldova și sustenabilitatea mediului.

Bravo elevilor!

Mulțumim experților în prezentarea experienței avansate și ghidarea elevilor participanți!

Realizarea acestei Conferințe Științifice a fost posibilă datorită suportului oferit de USDA Forest Service, International Programs, în cadrul Acordului de Grant, înscopul implementării proiectului "Protejarea ariilor patrimoniului natural al Moldovei".

Opiniile exprimate în această sunt postare sunt ale implementatorului și nu neapărat reflectă viziunea USDA Forest Service.