Ecologizarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie verde

În perioada 26-29 noiembrie curent a avut loc un atelier de lucru în cadrul proiectului Ecologizarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie verde, implementat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Evenimentul a fost coordonat de catre Colegiul de Ecologie, în calitatea sa de implementator al acestui proiect. Dna Nina Negara, directorul Colegiului de Ecologie, a salutat pe cei prezenți, menționând că apreciază implicarea profesorilor, agenților economici și ONEG-eurilor în proiecte menite să promoveze și să sprijine ecologizarea ÎPT în vederea dezvoltarea durabile și promovarea economiei verzi care reprezintă o prioritate de dezvoltare pentru Republica Moldova. De asemenea, dumneaei a vorbit despre rolul esenţial al cadrului didactic în formarea studenților din învățământul profesional tehnic și în pregătirea acestora pentru piața muncii.

Grupul de lucru a fost constituit din cadre didactice din zece instituții profesionale, patru profesori fiind de la Colegiul de Ecologie, reprezentanți ai mediului de afaceri și ONG-uri și expertul Internațional GIZ, Dr. Klaus-Dieter Mertineit. Aceștea au discutat despre ecologizarea culturii instituționale, ecologizarea comunității și a locurilor de muncă și procesul de implementare a ecologizarii în Învățământului Profesional Tehnic. Expertul internațional GIZ a adus exemple de bune practici ale țărilor în care a fost implimentat acest proiect, menționând faptul că implementarea conceptului de economie verde, duce la creşterea bunăstării sociale și reduce în mod semnificativ riscurile de mediu și problemele ecologice.

Participanții, divizati în patru grupuri de lucru, au realizat prezenări privind importanța și necesitatea ecologizării Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie verde, iar ulterior această informație va fi diseminată în cadrul unei campanii de sensibilizare, colegilor din instituție, dar și din alte instituții profesional tehnice. De asemenea, au fost familiarizați cu metode moderne de predare în contextul ecologizării învățământului profesional tehnic și au fost antrenați în activități practice privind utilizarea acestora. Ulterior, fiecare grup, ghidat de Dr. Klaus-Dieter Mertineit, au lucrat la elaborarea modulului de bază axat pe dezvoltarea competențelor verzi la studenți și ucenici având ca reper necesitatea și importanța ecologizării învățământului profesional tehnic pentru o economie verde. Membrii grupului de lucru au lucrat productiv, astfel, la finalul atelierului, a fost prezentată prima schiță de modul de bază care va cuprinde trei aspecte: Utilizarea rațională/eficientă a resurselor și gestionarea deșeurilor; Cunoașterea și aplicarea procesului de gestionare a substanțelor periculoase și Utilizarea eficientă a resurselor energetice. Această schiță urmeză să fie completată pe parcursul următoarelor trei luni, respectiv grupul de lucru urmează să lucreze la distanță utilizând instrumentele de colaborare google.

De menționat că ”Dezvoltarea durabilă și promovarea economiei verzi reprezintă priorități de dezvoltare pentru Republica Moldova. Acestea își găsesc reflectarea în principalele documente de politici ale Guvernului, în special în Strategia Națională de Dezvoltare Moldova–2020, Strategia energetică–2030, Strategia de dezvoltare a sectorului IMM pentru anii 2012-2020, Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității, Strategia de dezvoltare a agriculturii 2013–2020 şi proiectul Strategiei de mediu 2014–2023, examinat în prezent de Guvern. Acestea sunt totodată parte a angajamentelor Republicii Moldova față de partenerii de dezvoltare ai țării din exterior. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană urmărește expres asigurarea dezvoltării durabile şi promovarea economiei verzi în țara noastră. Prin semnarea Acordului, Republica Moldova se angajează să armonizeze legislaţia națională la cea europeană și să asigure integrarea prevederilor de protecție a mediului, utilizarea rațională a resurselor și eficiență energetică, în toate sectoarele economiei naționale și ale vieții sociale.” (referință aici )