Colegiul de Ecologie

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, administrația Colegiului de Ecologie și catedra „Ecologia și protecția apelor” aduc sincere felicitări angajaților din domeniul ocrotirii mediului , care promovează politicile de mediu în societate, cadrelor didactice din instituțiile de învățământ care pregătesc specialiști în domeniul protecției mediului, elevilor care studiază la programul de formare profesională Ecologia și protecția mediului, ONG-urilor în domeniu și tuturor celor care promovează activități de protecție a componentelor mediului ambiant. Succese și realizări frumoase în activitatea profesională!


Cu respect, Administrația Colegiului de Ecologie
Catedra „Ecologia și protecția apelor”

Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm, cu reprezentanța a 113 state participante, și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite.

Programul de mediu al ONU încurajează națiile și popoarele să implementeze dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile consecvent și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor fără a compromite pe cea a generațiilor viitoare.

Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Mediul înconjurător este un mecanism viu cu o complexitate deosebită, de a cărui integritate şi bună funcţionare depinde întreaga activitate umană. Formarea elevilor cu o conştiinţă şi o conduită ecologică devine o cerinţă deosebit de importantă pentru orice demers educativ şcolar şi extraşcolar.

Educaţia pentru mediu are ca scop schimbarea viziunii pe care noi o avem asupra lumii şi înţelegerea relaţiilor care se ţes în interiorul sistemelor ecologice, între om şi natură.

Prin educaţie ecologică se cultivă dragostea şi respectul elevilor pentru lumea înconjurătoare, se formează atitudini de dezaprobare faţă de cei care încalcă normele de protecţie a mediului şi se cultivă interesul pentru promovarea ideii unui mediu natural sănătos.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.

Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o altă rezoluţie, care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În fiecare an, la 5 iunie, în peste 100 de ţări sunt organizate manifestări pentru conştientizarea populaţiei privind problemele de mediu.

Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită de câte o ţară, unde au avut loc festivităţile oficiale la nivel mondial. La aceste manifestații și activități se aliniază întreaga comunitate internațională: țări, comunități, asociații etc.

Cele mai recente astfel de festivităţi au avut loc în Angola, Italia, Brazilia, Norvegia şi SUA, iar în 2017 – în Canada. În 2018 aceste manifestări au fost găzduite de India, în 2019 țara gazdă a manifestărilor ecologice a fost China. Accentul care se pune pe ţara gazdă ajută la evidenţierea provocărilor de mediu cu care aceasta se confruntă şi sprijină efortul depus pentru abordarea acestora.

În fiecare țară, Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită diferit. De exemplu:

  • cetățenii din Ankara sunt invitați la un picnic tradițional în cadrul căruia fiecare trebuie să planteze câte un copac;
  • în Egipt, membrii Institutului de protecție a mediului împreună cu reprezentanții Bibliotecii din Alexandria organizează întâlniri în aer liber, în cadrul cărora discută subiecte legate de protecția mediului înconjurător;
  • în Polonia se organizează expoziții de fotografii;
  • în Grecia se organizează Campionatul Verde de Tenis;
  • în Anglia toți angajații primesc sfaturi cum să protejeze mediul, economisind energia, lumina, apa etc.

În întreaga muncă de educaţie ecologică și protecție a mediului trebuie să ajungem la convingerea că mediul natural nu poate fi protejat numai într-o zi, pe data de 5 iunie, ci în toate cele 365 de zile ale fiecărui an, în fiecare clipă a fiecărei zile, de toţi locuitorii planetei.

Trebuie să apărăm Planeta Albastră, leagăn al civilizaţiei şi al vieţii, ea fiind casa noastră şi a tuturor vieţuitoarelor de pe Pământ.

Reguli de educație ecologică

Mobirise

01. Economisim fiecare picătură de apa.

Mobirise

02. Protejăm spatiile verzi și plantăm arbori.

Mobirise

03. Modernizăm gropile de gunoi.

Mobirise

04. Combatem eroziunea solului prin prelucrarea corectă.

Mobirise

05. Economisim lumina - o stingem când ieșim din încăpere.

Mobirise

06. Interzicem depozitarea deșeurilor pe malurile sau in albiile râurilor.

Mobirise

07. Facem un dus și nu folosim cada plină.

Mobirise

08. Colectăm apa de ploaie pentru grădină.

Mobirise

09. Colectăm separat deșeurile pentru reciclarea lor ulterioară.

Mobirise

10. Reducem folosirea hârtiei.

Mobirise
Mobirise
„Marele probleme ale ocrotirii naturii, așa cum se pun în prezent, sunt în realitate strâns legate de acelea ale supraviețuirii omului pe pământ”
/Jean Dorst
Planeta Pământ este în mâinele noastre!!!
Mobirise