Specialiştii în domeniul silvic sunt pregătiţi pentru a activa în sectorul forestier (Agenția ”Moldsilva”, Întreprinderile silvice, Ocoalele silvice, Întreprinderea Municipală "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi"); Ministerul Mediului, organizaţii şi instituţii de design al landșaftului publice şi private.
Pentru a realiza cu succes această ofertă educaţională, este necesar să se creeze un mediu educaţional adecvat, calitativ şi productiv, centrat pe elev, care se va baza pe următoarele principii de organizare a formării:
- crearea unui mediu de învăţare autentic, apropiat de mediul silvic şi relevant intereselor persoanei, pentru realizarea obiectivelor proiectate: însuşirea de cunoştinţe, formarea de deprinderi şi de competenţe personale şi profesionale;
- îmbinarea aspectelor de natură teoretică şi cultivarea unor abilităţi legate de realităţile activităţilor în domeniul silvic și al designului de landșaft;
- structurarea demersurilor educaţionale pe concepţia ”învaţă acţionînd” şi dezvoltarea unor dexterităţi de ordin practic;
- valorificarea unor tehnici moderne de instruire, inclusiv de dezvoltare a creativităţii
Tehnician silvic cercetare. Realizarea eficientă a obiectivelor specialităţii permite absolvenţilor o integrare socio-profesională de succes. Pregătirea specialiştilor include 4 componente:
-
Componenta fundamentală are drept scop acumularea de către elevi a cunoştinţelor de bază şi formarea competenţelor în următoarele domenii:
- Botanica forestieră;
- Topografie forestieră și desen topografic;
- Pedologia;
- Seminologia şi pepiniere silvice;
- Dendrologia;
- Tehnica culturilor silvice;
- Staţiuni forestiere.
-
Componenta de formare a abilităţilor şi competenţelor generale va include acumularea cunoştinţelor şi formarea competenţelor în următoarele domenii:
- Retorica;
- Fiziologia vegetală;
- Tehnologia informaţiei;
- Decizii pentru modul sănătos de viață;
- Limba străină aplicată.
-
Componenta de orientare socio-umanistică. Orice specialist din domeniul geodeziei, topografiei şi cartografiei, indiferent de nivelul ierarhic, trebuie, în primul rând, să posede cunoştinţe de ordin general, care să-l caracterizeze ca o persoană inteligentă, armonios dezvoltată. Această componentă va include asimilarea cunoştinţelor şi formarea competenţelor în următoarele domenii:
- Bazele antreprenoriatului;
- Filosofia;
- Etica profesională;
- Legislaţia silvică.
-
Componenta de orientare spre specializare. Este axată pe profilul forestier, insistînd asupra modalităţilor practice de formare a gîndirii silvice, pe capacitatea de efectuare a studiilor de piaţă în vederea asigurării adaptabilităţii la cerinţele pieţei. Această componentă va include asimilarea cunoştinţelor şi formarea competenţelor, ţinînd cont de specializări, în următoarele domenii:
- Studiul lemnului;
- Silvicultura;
- Exploatarea pădurilor;
- Silvotehnica;
- Amenajarea pădurilor;
- Protecția pădurilor și spațiilor verzi;
- Dendrometria și auxologia forestieră;
- Arhitectura peisajeră și proiectarea spațiilor verzi.
Categorii / grupuri de profesii pe domenii de activitate
- Agenția ”Moldsilva”
- Întreprinderile silvice
- Ocoalele silvice
- Întreprinderea Municipală "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi"
- Ministerul Mediului
- Organizaţii şi instituţii de design al landșaftului publice şi private
Ocupaţiile sau domeniile profesionale
- Conducător de sector
- Pădurar
- Inspector pe vînat